Powen SQLBitsissä Manchesterissa

“DATA NEVER RESTS!”

Kesän tullen on hyvä hetki palata yhteen kevään kohokohdista. Powen osallistui kuuden henkilön tiimillä Manchesterissa järjestettyyn SQLBits-tapahtumaan 27.2.- 2.3.2019. Tapahtumasta kertoessa on hyvä huomioida, että SQLBits on vapaaehtois- ja harrastajavoimin järjestetty tapahtuma. Microsoftin läsnäolo on kuitenkin luennoitsijoina ja sponsorina vahva. Vapaaehtoistaustasta huolimatta tai siitä johtuen tapahtumasta on saatu mukavasti omanlaisensa ja ehkä hiukan Microsoftin konferensseja rennompi ja jotenkin hyvällä tavalla “nörtimpi”.

Tapahtuman osallistujamäärästä tänä vuonna ei saatu varmuutta, mutta edellisenä vuonna osallistujia oli ilmeisesti ollut noin 3 000 ja kyseessä on mainospuheiden mukaan Euroopan suurin harrastajavoimin järjestetty konffa.

Konferenssi alkoi kahdella pre-conf päivällä, jotka koostuivat kokopäiväisistä teemaluennoista. Powenin iskuryhmä osallistui seuraaviin luentokokonaisuuksiin:

  • Advanced DAX
  • Azure Data Factory Deep Dive
  • Azure Databricks: Engineering Vs Data Science
  • Deep Dive into Azure Data Factory with SSIS
  • Loading and Transforming data in Power BI
  • Machine Learning – How to Be a Superstar
  • Professional and Proficient PowerShell
  • Show it Right! An In-Depth Guide to Visualization

Koko päivän kestävistä pre-conf luennoista jäi meille varsin hyvät kokemukset ja mielestämme ne olivat konferenssin parasta vastinetta rahalle.  Päivässä on tarpeeksi aikaa päästä jo mahdollisesti tutussakin aihepiirissä tarpeeksi syvälle. Samoin on paremmin aikaa muodostaa problematiikasta omaan työnkuvaan tai projektiin sopivia kysymyksiä ja kysyä näistä luennoitsijoilta. Paras hyöty tuntui tulevan silloin, kun oma käynnissä oleva projekti osui luennon aihepiiriin ja luennoitsijalta sai suoraan ongittua oikeita vastauksia asioihin, joiden selvittäminen saattaisi viedä kosoltikin aikaa. Erityisesti arkkitehtuurikysymyksiä on mukava päästä kyselemään suoraan henkilöiltä, jotka ovat Microsoftilla tuotteen suunnitelleet tai siitä muutoin vastaavat.

Pre-conf sessioiden jälkeen alkoi konferenssin virallinen osuus kestäen perjantaista lauantaihin. Perjantai on vielä maksullinen päivä ja lauantai kokonaan ilmainen.  Perjantai alkoi konferensseista tutulla Keynote-puheenvuorolla. Microsoftin isommista konferensseista poiketen keynotea ei ollut täytetty erilaisilla suurilla tuotejulkistuksilla. Esiin tuotiin kuitenkin vahvasti erityisesti SQL Server 2019 tuomia uusia juttuja. Näistä suurimman vaikutuksen tekivät suorituskykyparannukset ja tietokantojen palautuksen “constant time” eli palautuksen keston riippumattomuus kannan koosta. Suorituskykyparannuksia on mahdollista hyödyntää jo olemassa olevissa toteutuksissa päivittämällä vanhempi SQL Server -versio uuteen 2019-versioon. Pidempään tietokantojen parissa työskennelleet osaavat myös arvostaa 2019-version uudistettua “String or binary data would be truncated.” virheilmoitusta, joka jatkossa osaa kertoa myös virheilmoituksen aiheuttaneen sarakkeen.

Keynoten jälkeen alkoi varsinaiset sessiot eli 50 minuutin katsaukset laajaan kirjoon aiheita. Sessiot vaihtelivat pintapuolisista tutustumisista hyvinkin pieneen aihealueeseen keskittyviin syvempiin luentoihin. Tiimimme ehti käymään yhteensä noin 40 sessiossa. Tutustuimme mm. koneoppimiseen, raportointiprosessien tekniikoihin ja tehostamiseen sekä erilaisiin ongelmanratkaisumenetelmiin. Useiden sessioiden yhteenvetona tutustuimme Microsoftin ekosysteemin tehokkaaseen käyttöön ja parhaisiin käytänteisiin sekä tuoteportfolion kehityssuuntaan ja tulevaisuuteen. DW ja ETL prosesseihin liittyen kiinnostavia aihepiirejä olivat Data Factory ja siihen erityisesti kohta julkiseen previewiin tuleva Data Flow. Lisäksi SSIS pakettien lift & shift Azure SSIS runtimeen sekä Azure DataBricks ovat varmasti tuotteita, joita tullaan meilläkin jatkossa enemmän käyttämään.

Tapahtumassa oli vahva pöhinä päällä erityisesti perjantain ja lauantain aikana, kun paikalle virtasi lyhyempiin sessioihin osallistuvaa porukkaa. Taukokeskustelu oli vilkasta, sponsoreiden pisteillä oli jatkuva virta ja energia oli kaikkiaan korkealla. Oli myös mukava nähdä livenä niitä ihmisiä, joilta on verkkokursseilla tai Youtubessa oppinut. SQLBits panosti myös merkittävästi iltaohjelmaan. Torstaina oli tarjolla pubivisa sekä perjantaina varsin näyttävä ja järjestäjiltään varmasti paljon vaatinut 1920 -luvun Speakeasy -teemoitettu iltajuhla pelipöytineen ja esityksineen. Varsinkin paikalliset ottivat teemasta ilon irti, ja paikalla nähtiin varsin tyylikkäitä gangstereita. 🙂

Yhteenvetona SQLBitsiä uskaltaa suositella muillekin. Jos aikaa on vähän, suosittelemme pre-conf osioita, riippuen toki teemojen kiinnostavuudesta. Suomesta lentää mukavasti suorilla lennoilla Britteihin. Yhtä näytteilleasettajaa lukuun ottamatta emme törmänneet tapahtumassa muihin Suomalaisiin.

Ehkä tapaamme sinutkin ensi vuonna SQLBitsissä? Tapahtumaa on helppo seurata esimerkiksi heidän Facebook-sivuilta.

Loistavaa kesää kaikille!

Sampo + muu tiimi
Powenin huikeat DWBI wizardit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *