Power BI Desktop päivitys 10/2018

Lokakuu on jo selkeästi toisella puoliskolla. Näin myös uusin Power BI Desktop -päivitys on nähnyt päivänvalon. Tämä tapahtui itse asiassa jo edellisellä viikolla, mutta parin ison projektin arkkitehtuurit söivät edellisen viikon työajan. Perataan kuitenkin tuota uusinta päivitystä ja sen mukanaan tuomia ominaisuuksia.

Datan muokkaus

Molemmat datan muokkaukseen liittyvät uudet ominaisuudet ovat vielä preview-tilassa, mutta vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta.

Data Profiling – tämä datan profilointiominaisuus helpottaa käyttäjää datan laadun tutkimisessa. Sen avulla datasta on helppo huomata laatuun liittyviä seikkoja, kuten virheitä ja tyhjiä arvoja. Datan profiloinnin kanssa on mahdollista porautua myös syvemmälle yksittäisten sarakkeiden sisältöön. Tätä kautta pystytään tarkastelemaan mm. arvojen jakautumista, yksittäisten arvojen lukumäärää, virheiden ja tyhjien arvojen osuuksia. Microsoftin mukaan data profiling -ominaisuuksiin on tulevaisuudessa tulossa entistä enemmän ominaisuuksia, joten tällä mielenkiintoisella osa-alueella tullee päivityksiä myös jatkossa!

data profiling

Fuzzy Matching – tähän mennessä kyselyiden yhdistäminen on ollu Power BI:ssä mahdollista vain täsmällisen osuman (exact match) logiikalla. Nyt uusi preview-vaiheessa oleva Fuzzy Matching -ominaisuus mahdollistaa kyselyiden ja datojen yhdistämisen osittaisen osuman perusteella. Jotta sen käyttö olisi mahdollisimman monipuolista, pystyy käyttäjä itse säätämään parametreja, joiden perusteella osumia lähdetään hakemaan. Käyttäjän säädettäviä parametreja ovat arvojen samankaltaisuus, case-sensitiivisyys, välilyöntien käsittely, löydettyjen arvojen maksimimäärä ja erillisen mäppäystaulun luominen. Säätöinen tämä on erinomainen lisä datojen yhdistelyyn ja sen johdosta kaikkia kirjoitusvirheitä yms. ei välttämättä tarvitse korjata ennen merge-operaatioita (Huom! Tarkkana on kuitenkin oltava, että fuzzy matchit varmasti osuvat oikein!).

fuzzy match

Mallinnus

DAX-editori – otsikon mukaisesti DAX-editori on kokenut parannuksia helpottamaan DAX:n käyttöä. Käyttökokemus lähestyy entisestään muita Microsoftin tuotteita, kuten VS Codea. DAX-editoriin on nyt lisätty mm. rivinumerot ja sisennysviivat helpottamaan DAX-koodin tulkintaa. Lisäksi mukaan on tullut joukko näppäinoikoteitä.

Analytiikka

Composite Models ja Aggregointi -tuki – päivitys liittyy tällä erää enemmänkin Power BI Servicen puolelle. Nämä molemmat ominaisuudet ovat olleet preview-tilassa jo jonkin aikaa. Aggregoinnista kerroimme viime kuun päivityksen yhteydessä ja Composite Models preview tuli mukaan heinäkuussa. Nyt molemmille on täysiverinen tuki myös Power BI Servicen puolella. Tietomalleja, joissa kyseisiä ominaisuuksia on testattu Power BI Desktopin puolella voi nyt julkaista ja testata siis myös Power BI Servicen puolella.

Raportointi ja visualisointi

Filtereiden haku – visual-, page- ja report-tason suodattimien käyttö on paikka paikoin saattanut olla haastavaa, jos arvoja on ollut pitkä lista. Yksittäisen arvon etsiminen ja valinta on vaatinut listan rullaamista läpi. Nyt filtereiden käyttö on entistä helpompaa, kun niihin on lisätty hakukenttä. Tämä nopeuttaa ja helpottaa huomattavasti filtereiden käyttöä.

filter search

ArcGIS Map suorituskyky – karttapohjaisten visualisointien ystäville “peruskarttavisualisointia” monipuolisempi ArcGIS Map on varmasti jo tuttu. Sen avulla karttaa voidaan rikastaa mm. erilaisilla karttapohjilla, taustoilla, referenssiarvoilla yms. ja yhdistää tai hyödyntää näitä oman kartalle sijoitettavan datan kanssa. ArcGIS-karttojen pienenä haasteena on ollut se, että ne ovat välillä olleet hitaahkoja latautumaan. Nyt ArcGIS-karttojen suorituskykyä on parannettu ja karttojen luvataan latautuvan 50% aikaisempaa nopeammin. Myös karttojen zoomaukset, highlightit, suodatukset yms. toimivat päivityksen ansiosta huomattavasti sutjakammin. Suorituskyvyn parannuksen ansiosta pystytään yksittäisiä datapisteitä piirtämään kartalle entistä enemmän: nyt 30000 tai 15000 datapistettä kerralla riippuen siitä, millä logiikaalla data asetetaan kartalle. Omien testiemme mukaan ArcGIS kartat ovat toden totta huomattavasti nopeampia kuin aikaisemmin!

Custom Visuals

Mapboxaikaisemminkin täällä mainittu karttapohjainen custom visuaali Mapbox on saanut muutamia hyviä päivityksiä. Mukaan tulleita ominaisuuksia ovat mm. 3D-pylväät, hakukenttä karttavisualisointiin, autozoom, mahdollisuus kytkeä kartan kontrollit pois käytöstä ja paremmat tooltipit. Suosittelemme edelleen Mapboxiin tutustumista kaikille karttavisualisointien ystäville!

Lisäksi Akvelon ja 3AG Systems julkaisivat muutamia mielenkiintoisia uusia custom visuaaleja. Akvelonin bar/column chartit ovat hyvin lähellä Power BI:n omia visualisointeja, mutta mahdollistavat “lasso” toiminnallisuuden arvojen valintaan. Jos tämä ominaisuus kiinnostaa, kannatta tutustua Akvelonin tuotoksiin. 3AG Systemsin visuaalit ovat paikka paikoin vähän karkean näköisiä, mutta niiden hienoutena on se, että samaan visuaaliin on yhdistetty arvotolppien lisäksi joko absoluuttisen tai suhteellisen varianssin visualisointi. Pienellä ulko

 

Jälleen kerran tässä on vain osa päivityksen mukana tulleista asioista. Nämä ovat sellaisia, jotka ensimmäisenä kiinnostavat meitä tai asiakkaitamme. Kaikki päivityksessä tulleet ominaisuudet löytyvät tuttuun tapaan Microsoftin julkaisusta:  https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-desktop-october-2018-feature-summary/

 

t. Jarkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *