Power BI Desktop päivitys 2018/07

Kauaa edellisen postauksen jälkeen ei tarvinnut odotella, että heinäkuun uutiset kiirivät odottavien korviin. Mitä kaikkea uusimmassa ja isossa PBI Desktopin heinäkuun julkaisussa tulikaan?

Raportointi ja visualisointi

Raporttien ja visualisointien tekemiseen, muotoiluun ja hallintaan tuli tässä kuussa iso joukko päivityksiä. Tässä muutamia meillä eniten mielenkiintoa herättäneitä päivityksiä.

Visual header – Visualisointien header-palkki on ollut hieman ärsyttävästi tilaa vievä ja estänyt esim. elementtien sijoittamisen aivan raporttisivun yläreunaan. Header-palkin hallinta, muotoilu ja näyttäminen on laitettu nyt isolla kädellä uusiksi. Formatting-paneelissa on myös uusi “Visual header”-kategoria, jonka avulla asetuksia voi säätää. Uusilla raporteilla uusi visual header-toiminnallisuus on automaattisesti käytössä ja vanhoille sen saa päälle asetusten kautta.

Wallpaper – Nyt on mahdollista muotoilla taustakuvien ja värien avulla myös aikaisemmin raporttisivua reunustanutta harmaata tausta-aluetta.

Tooltips – Nyt myös taulukot ja matriisit tukevat tooltipejä – sekä normaaleita, että tooltip pageja. Lisäksi tooltipit on nyt mahdollista kytkeä pois päältä kaikista visualisoinneista.

Formatting-paneeli – Raporttien tekemisessä iso osa ajasta kuluu visualisointien asetuksia säätäen formatting-paneelin puolella. Sen ulkoasua ja käytettävyyttä on hieman parannettu, jotta asiat erottuvat nyt hieman paremmin toisistaan. Omasta mielestäni paljon käytetyt ominaisuudet on edelleen ahdettu varsin pieneen tilaan, mutta tämä on selkeä askel parempaan suuntaan.

Analytiikka

Insights-toiminnalisuus sai uuden ominaisuuden “Distribution factors”. Se etsii suodattimia, jotka saavat aikaan suurimpia jakauman muutoksia alkuperäiseen kuvaajaan. Toiminnallisuus löytyy kuvaajasta hiiren oikealla ja Analyze-valikon alta “Find where this distribution is different”.

Analyze

Distribution factors

Custom Visuals

Kaksi mielenkiintoista custom visuaalia tulivat tässä kuussa general availabilityyn. Visio custom visual ja Mapbox karttavisualisointi ovat nyt virallisesti saatavilla. Erityisesti Mapbox on tutustumisen arvoinen karttapohjaisten visualisointien tekijöille.

Yksi mielenkiintoinen uutukainen custom visual (julkaistu jo kesäkuun puolella) löytyy myös marketista: DataText Box. Sen avulla on mahdollista luoda dynaamisia tekstibokseja, joissa yhdistyy staattista tekstiä ja dynaamisia arvoja dataan perustuen. Aikaisemminkin vastaava on ollut mahdollista tähän tarkoitukseen tehtyjen mittareiden ja card-visualisointien avulla, mutta nyt tähän käyttötarkoitukseen löytyy myös custom visuaali.

Tässä kuussa custom visuaalien markettiin tuli uusi kategoria “Power BI certified”, joka pitää sisällään Power BI -tiimin koodivaatimusten ja -tarkistusten läpäisseitä custom visuaaleja.

Data connectorit

Web- ja SAP HANA-connectoreihin tuli päivityksiä ja parannuksia. Lisäksi uutena preview-versiona julkaistiin IBM DB2:n DirectQuery -connectori.

 

Huom! Yllä on koottuna meidän ja asiakkaidemme näkökulmasta tärkeimpiä uudistuksia. Kaikki päivitykset löytyvät seuraavan linkin takaa:
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-desktop-july-2018-feature-summary/

Lämmintä kesän jatkoa!

-Jarkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *