Power BI Desktop päivitys 2018/09

Boom! Syyskuussa tärähti! Uusin Power BI Desktop -päivitys julkaistiin tällä viikolla ja nyt käyttäjiä hellitään isolla joukolla päivityksiä. Näistä moni on käyttäjien keskuudessa erittäin toivottuja ja odotettuja uutuuksia.

Datan muokkaus

M Intellisense – Kaikki Power Queryn ja M-kielen kanssa työskennelleet ovat varmasti törmänneet tiettyihin haasteisiin sen kanssa. M-kieli taipuu osaavissa käsissä hyvin moneen ja sen avulla dataa on mahdollista muokata raportointitarpeen mukaisesti. Sen kanssa moni on kuitenkin joutunut kipuleimaan mm. kielen case-sensitiivisyyden kanssa ja kunnollisen editorin puutteessa.

Nyt tähän on tullut vihdoin iso helpotus, kun M-kielen intellisense-tuki tuli Power BI:hin. Ominaisuus on toki vielä preview-vaiheessa ja se täytyy ottaa käyttöön asetusten puolelta. Tällä hetkellä se toimii Advanced editorin puolella, mutta tulee jatkossa myös muihin paikkoihin, missä M-kieltä on mahdollista kirjoittaa.

M-editor

Raportointi ja visualisointi

Taulukko ja matriisi – visualisoinnit saivat uuden ja odotetun ominaisuuden, kun niistä on nyt mahdollista kopioida yksittäisiä arvoja tai valittuja alueita. Näin Power BI -raporteille laskettujen mittareiden arvoja on nyt helpompi kopioida tarvittaessa toisaalle.

Teemapankki – teemat ovat olleet käytössä jo pitkään ja general availabilityssäkin jonkin aikaa. Jos kokonaan oman teeman tekeminen tuntuu liian raskaalta, niin nyt Power BI:ssä on mahdollista valita useista valmiista värivaihtoehdoista. Lisäksi teemoja voi käydä etsimässä käyttäjien tekemien teemojen joukosta teemapankista.

Analytiikka

Aggregointi – Vaikka Power BI:llä on päässyt kiinni todella isoihin datamääriin, niin joissian tapauksissa dataa on voinut olla hieman liikkaa, jotta sen käsittely pelkän Power BI:n työkaluilla olisi mielekästä. Nyt preview-vaiheeseen saatiin aggregointi-ominaisuus, jonka avulla muistiin tallennetaan vain halutulle tasolle summattuja arvoja. Tällä voi olla hyvin merkittäviä suorituskyvyllisiä vaikutuksia isoja datamassoja käsiteltäessä.

Ominaisuus on merkittävä ja sen käyttöön, toimintaan ja konfigurointiin liittyy monia seikkoja. Jos ominaisuus kiinnostaa, niin kannattaa käydä lukemassa tarkemmin koko julkaisuilmoitus.

Data connectorit

PDF – käyttäjien keskuudessa eniten toivottu data connector on ollut mahdollisuus lukea dataa pdf-tiedostoista. Jälleen kerran käyttäjiä on kuunneltu ja pdf-connector tuli nyt preview-verisona mukaan. Muistakaa siis käydä ottamassa se käyttöön asetusten puolelta.

Custom Visuals

Custom visuaalien puolella on jälleen paljon uutuuksia, joista muutama varsin mielenkiintoisia ja tässä esiin nostamisen arvoisia.

Näistä ensimmäinen on Advanced card, joka tuo uusia säätömahdollisuuksia card-tyyppiseen visualisointiin. Toinen on Multi KPI, jonka avulla on mahdollista esittää useita mittareita, niiden trendikäyriä aikaan verrattuna yms.

 

Huom! Yllä on koottuna meidän ja asiakkaidemme näkökulmasta tärkeimpiä uudistuksia. Kaikki päivitykset löytyvät seuraavan linkin takaa: https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-desktop-september-2018-feature-summary/

 

syysterveisin,

Jarkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *