Power BI:n loppuvuosi

Powenilla on pitänyt kiirettä uuden Kuopion tiimin perustamisen kanssa ja edellisen blogin jälkeen Power BI Desktop on ehtinyt päivittyä jo pariinkin kertaan. Tämän lisäksi päivityksiä on tullut myös muihin Power BI:n osa-alueisiin. Käydään tällä kertaa siis läpi isoimpia Power BI -uutisia koko loppuvuoden osalta!

Mallinnus

Uusi mallinnus-näkymä – tämä on yksi marraskuun isoista päivityksistä! Ominaisuus on vielä preview-tilassa, eli muistakaa käydä ottamassa se käyttöön asetusten kautta. Uusi näkymä helpottaa erityisesti isojen tietomallien kanssa työskentelyä. Se tarjoaa kuitenkin “kaikki mallinnukseen tarvittavat työkalut” yhden näkymän kautta, joten mielestämme se helpottaa mallinnusta kaiken kokoisissa tietomalleissa. Uusi mallinnusnäkymä mahdollistaa mm. kansioinnin, useiden kaavionäkymien luomisen, kenttien asetusten muokkaamisen uuden properties-paneelin kautta ja kenttien asetusten massapäivitykset. Uuden mallinnusnäkymän luvataan parantavan myös suorituskykyä isojen tietomallien kanssa. Tämä on ehdottomasti innokkaille mallintajille tutustumisen arvoinen ominaisuus jo preview-vaiheessa!

modeling view

Composite modelsaikaisemmin kerroimme jo heinäkuun puolella preview-vaiheeseen julkaistuista komposiittimalleista ja niiden tuesta PBI Servicen puolella. Marraskuussa ominaisuus sai general availability -leiman, eli nyt Direct Query ja import-lähteiden yhdistely samassa tietomallissa onnistuu sujuvasti.

DAX formula bar – joulukuun päivityksen myötä on mahdollista zoomata formula baria. Tämä on erityisen hyödyllinen, jos on tarvetta näyttää DAX-kaavoja esim. tykiltä isommalle yleisölle. Lisäksi kaavarivi laajenee nyt aikaisempaa isommaksi lähes koko ikkunan korkuiseksi ja helpottaa sitä kautta pidempien DAX-kaavojen kirjoittamista.

Analytiikka

Ehdollinen muotoilu visualisointeihin – marraskuussa ehdollinen muotoilu laajennettiin matrix- ja taulukko-visualisoinneista kaikkiin general availabilityssä oleviin visualisointeihin, jotka aikaisemmin tukivat color scales -ominaisuutta. Tämä muutos koskee siis column- ja bar-charteja, funnel chartia, bubble & filled mapsia, treemapia (Huom! Emme suosittele käytettäväksi missään) ja scatter chartia. Uusia muotoiluasetuksia pääsee muokkaamaan muotoilupaneelista data colorsin alta löytyvän advanced controls -valinnan kautta.

Q&A live connect -tuki – Q&A -toiminnallisuus ei ole tähän mennessä ollut käytössä, jos tietolähteeseen on yhdistetty live connectionilla, joka on yleinen tapa erityisesti Microsoftin teknologioilla rakennettujen tietovarastojen yhteydessä. Tuki on vielä preview-vaiheessa, joten jos haluat testata sitä, muista kytkeä se päälle asetuksista. Q&A toimii suurimmassa osassa live connection -skenaarioita,  paitsi näissä live connection -tapauksissa: tietomalli Power BI Servicessä, multidimensionaalinen Analysis Services -malli on-prem SQL Serverillä, Analysis Services versio on vanhempi kuin SQL 2016 RTM V 13.0.1601.5 tai mallin compatibility level on alle 1103.

Raportointi ja visualisointi

Expand & collapse – yksi ideas-foorumin toivotuimmista ominaisuuksista julkaistiin vihdoin marraskuussa. Kaikille Excel-käyttäjille pivot-taulukoista tuttu expand & collapse -ominaisuus löytyy vihdoin myös Power BI:n puolelta matrix-visualisoinnista!

expandcollapse

Kopiointi pbix-tiedostojen välillä – Marraskuussa julkaistiin mahdollisuus kopioida visualisointeja pbix-tiedostosta toiseen. Tämä helpottaa käyttäjiä useiden raporttien tekemisessä, kun yhteen pbix-tiedostoon tehtyjä hienoja visualisointeja ei tarvitse enää luoda kokonaan käsin seuraavalle raportille. Jos uudesta mallista puuttuu tauluja tai kenttiä, joita visualisointi käyttää, se näyttää luonnollisesti virheen. Tämän voi kuitenkin helposti korjata vaihtamalla kentät mallista löytyviin.

Uusi filter-paneeli – kyseessä on vielä preview-ominaisuus, mutta hyvin merkittävä päivitys Power BI:n näkökulmasta. Uusi filters-osio tulee myöhemmin korvaamaan nykyisen raporttien oikeassa reunassa olevan filter-paneelin. Se tuo tullessaan useita erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten:

  • Mahdollisuus piilottaa yksittäisiä suodattimia tai koko filters-osio loppukäyttäjältä
  • Mahdollisuus lukita suodattimia ns. read only -tilaan, jolloin käyttäjä ei pysty vaihtamaan niiden arvoja
  • Filters-paneelin muotoilu. Jatkossa on siis mahdollista muokata filters-paneelin muotoilua paremmin raporttikokonaisuuteen sopivaksi. Toivoisimme vielä kuitenkin lisää muotoiluvaihtoehtoja itse yksittäisten suodattimien muotoiluun.
  • Mahdollisuus tarkastella mitkä kaikki suodattimet vaikuttavat yksittäiseen visualisointiin

filters

Kokonaisuutena kyseessä on erittäin tervetullut uudistus. Tämä vähentää käyttäjien välillä kokemaa hämmennystä siitä, mitkä suodattimet yksittäiseen visualisointiin milloinkin vaikuttavat.

Smart guides – joulukuussa mm. PowerPointista tutut älykkäät asettelutoiminnallisuudet tulivat mukaan Power BI Desktopiin. Nyt siis elementtejä raahatessa niitä saa apuviivojen avulla lukittumaan paikalleen suhteessa muihin elementteihin.

smart guides

ArcGIS Maps – karttapohjaisten visualisointien ystäville tuli suuri joukko päivityksiä ArcGIS-karttavisualisointiin. Nostamme tämän esiin karttavisualisointien käyttäjille ja kehoitamme samalla käymään läpi koko kattavan listan Microsoftin blogista.

Button tooltip – painikkeita on voinut käyttää jo pitkään erilaisten toiminnallisuuksien, navigointien yms. luomiseen Power BI:ssä. Niihin ei ole kuitenkaan voinut määritellä erillistä tooltipiä kertomaan tai kuvaamaan, mitä painikkeesta tapahtuu. Tähän on nyt tullut muutos ja painikkeisiin voi nykyään lisätä oman tooltip-tekstin parantamaan loppukäyttäjien käyttökokemusta. Pieni ominaisuus, mutta loppukäyttäjille näkyvä sellainen!

 

Ja loppuun jälleen huomiona, että yllä on koottuna meidän ja asiakkaidemme näkökulmasta tärkeimpiä uudistuksia. Marras-joulukuussa julkaistiin näiden lisäksi vino pino muutakin. Kaikki päivitykset löytyvät seuraavien linkkien takaa:

https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-desktop-november-2018-feature-summary/
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-desktop-december-2018-feature-summary/

 

Power BI:n (ja laajemminkin Power Platformin) ystäville voisi vinkata vielä, että keväällä järjestetään jälleen Power Platform Summit Europe (ent. Data & BI Summit). Tällä kertaa konferenssi järjestetään Amsterdamissa 27.-29.3.2019 ja early bird -hinnat ovat vielä voimassa tammikuun 10. päivään asti.

 

Rauhallista joulun odotusta kaikille,

Jarkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *